Bondscoach Koeman: Memphis is mijn spits

8 July 2024, 20:12 uur
Sport
mainImage
ANP

Memphis Depay is woensdag zeer waarschijnlijk de spits van het Nederlands elftal in de halve finale van het EK tegen Engeland. "Memphis is mijn spits", zei bondscoach Ronald Koeman tijdens een gesprek met een aantal vaste volgers van Oranje vlak bij het spelershotel van de nationale ploeg in Wolfsburg.

Depay maakte tot nu toe één doelpunt op het EK en leverde de assist voor de gelijkmaker van Stefan de Vrij in de gewonnen kwartfinale tegen Turkije (2-1). Oranje slaagde er pas in de Turken onder druk te zetten toen de ingevallen Wout Weghorst als spits ging voetballen en Depay de aanvallendste middenvelder van Oranje werd.

Maar voor Koeman is die combinatie geen optie voor aan het begin van een wedstrijd. "In principe niet", zei de bondscoach, zonder zijn opstelling voor de halve finale tegen de Engelsen bekend te maken. "Ik speel het liefst met drie middenvelders en Depay is geen middenvelder. En als we voorin de zijkanten bezet houden, dan zouden we op die manier met maar liefst vier aanvallers spelen. Maar in het verloop van de wedstrijd kan die combinatie wel, zeker als we op achterstand staan. Turkije moest een voorsprong verdedigen en ging met Weghorst erbij ver naar achteren."

Koeman erkende wel dat Depay soms beter kan dan hij op dit EK heeft laten zien. "Maar dat heeft ook met de spelers om hem heen te maken. Ik heb Memphis bij Atlético Madrid ook als diepe spits zien spelen, met Griezmann achter hem. Dan zag ik hem wel vaak diep gaan. Daar praat ik wel met hem over. Als we Europees kampioen willen worden, dan moeten spelers met exceptionele kwaliteiten opstaan."


Door: ANP